Kilometresi Oynanmış Aracı Anlamanın Pratik Yolları

İkinci el otomobil satın almak sıfır kilometre otomobil almaya göre oldukça ucuz bir yöntem olsa da piyasada kilometre sayacı ile oynanmış binlerce araç bulunuyor. Bazı durumlarda kilometresi düşürülmüş aracı anlamak ustalar için bile oldukça zor olsa da bazı basit detaylara dikkat edilerek en azından durumdan şüphe duymak mümkün olabilir.

Genellikle 100.000 km kullanılmış araçlar eğer çok kötü kullanılmamışsa bu tip sorunlar görülmeyebilir veya daha az görülebilir. Ancak sayaç 250.000 ve üstü kilometrelerden düşürülmüş ise bu hatalar rahatlıkla görülebilir.

Bazı durumlarda ise kullanılan malzeme nedeniyle yapılan kilometreden bağımsız aracın yaşı ile ilgili eskimeler de meydana gelebilir. Kalitesi düşük deri ve ham maddesi problemli plastik parçalar bu gibi durumlarda kilometreden bağımsız olarak eskiyebilir. Bu nedenle listedeki maddelerden sadece 1 yada 2 tanesine takılmadan diğer maddeler de göz önüne alınarak kontrol yapmak gereklidir.

Diğer taraftan çok yüksek kilometre yapmış ancak çok iyi bakılmış garajda muhafaza edilmiş araçlara da rastlamak mümkündür. Bu tip araçlar yaşlanma ve kilometre belirtilerinin birçoğunu göstermeyebilir. Maalesef çok iyi bir araç bile olsa araç sahipleri daha iyi fiyata satış yapabilmek için yine de kilometre düşürme yoluna gidebilmektedirler. Bu tarz araçlarda kilometre düşürülmüşse anlamak çok daha zordur. Ancak tabi ki bu her aracın kilometresinin düşürüldüğü anlamına da gelmemektedir. Aracını çok iyi şekilde kullanmış ve muhafaza etmiş kimi araç sahipleri ise sayaç 500.000 km'yi bile gösterse bu etik olmayan işlemi yaptırmaktan uzak dururlar.

Bir de az kilometre yapmış ancak çok kötü kullanılmış araçlara rastlamak mümkündür. Araçta o kadar fazla sorunlu kısım vardır ki alacak kişi kilometresi düşürülmüş diye bile düşünebilir. Bu tip araçlar oldukça tehlikelidir ve düşük kilometre tuzağına düşülebilir. Aşağıda belirteceğimiz maddeler ön bilgi niteliğindedir ve her şeye rağmen her türlü hata profesyoneller  tarafından çok iyi kamufle edilebilmektedir. Bu nedenle 2.el araç kimden alınıyorsa alınsın satın almadan önce mutlaka sözüne ve ustalığına güvenilen OTORAPOR'a gösterilmelidir.

Koltuk, kapı ve yer döşemeleri

Özellikle sürücü koltuğunun kapıya bakan tarafında bulunan yükseltiler ve kapı içi döşemeleri aşırı aşınmış olurlar. Ayrıca içlerindeki sünger desteği de dümdüz olmuştur ve koltuğun demir iskeletini elimizle anlayabiliriz. Bu aşınmalar bazen yama ile tamir edilir bazen de kaplama tamamen değiştirilir. Bu 3 durumda da aracın gösterildiğinden fazla kilometre yaptığı anlaşılabilir. Gaz, fren ve debriyaj pedalları üzerinde bulunan plastik kaplamalarda da aşınma meydana gelir ve çıkıntılar düzleşmiş olabilir.

Diğer taraftan koltuklarda kumaş ve deri kalitesine bağlı olarak daha erken aşınmalar olabildiği gibi güneşin ve sıcağın da etkisi ile kumaş döşemelerde solmalar meydana gelebilir. Bu tip durumlar araç kullanılmadan olduğu yerde park halinde bile olsa gerçekleşebilir.

Direksiyon simidi ve vites topuzu

Direksiyon simidi üzerinde deri kaplama var ise özellikle sürekli tutulan kısımlarda iyice incelme vardır veya delinmiştir. Bazen bu deri kaplama tamamen değiştirilir ve aracın genel durumuna göre yeni görünür. Araç deri direksiyona sahip değilse ve kaplama mevcut değilse iyice parlamıştır ve üzerinde bulunan tutunmayı sağlayan tırtıklar da iyice düzleşmiştir. Ayrıca benzer bir şekilde vites topuzu derisi soyulmuş veya yenilenmiştir. Diğer taraftan eli aşırı terleyen bazı sürücülerin kullandığı araçlarda deri direksiyon ve vites topuzu çok daha erken bir şekilde soyulabilmektedir. Bu nedenle de aşınmış direksiyon ve vites topuzu gibi detaylar aracın genelinde sorun olmaması durumunda bir kenara bırakılabilir. Direksiyonu ve vites topuzu deri ile kaplı olmayan bir modelde ise direksiyon ve vites plastiği oldukça parlaklaşmış ve düzleşmiş olabilir.

Jant durumu

Aracın üzerinde orijinal jantları mevcut ise sürtme ve boya atmaları oldukça fazladır. Özellikle jantın lastik ile birleştiği kısımlarda sürtmeden kaynaklı derin çizikler oldukça fazladır. Ayrıca jantlarda yıkamadan kaynaklı yüzeysel çizikler ve matlaşmalar bulunur. Jantlar araca göre oldukça yeni duruyor ise boyanmış veya yeni alınmış olabilir. Aracın orijinal jantları yerine replika tarzı jantlar kullanılmış ise ve bu jantlar oldukça yeni ise orijinal jantların eskiliği nedeniyle değiştirilmiş olabilir.

Paslanma belirtileri

Aracın altına eğilip bakmamız durumunda özellikle egzoz kısmında ciddi paslanma izleri görebiliriz. Egzoz sistemi değiştirilerek yenisi de takılmış olabilir. Ayrıca özellikle şasinin kaynak yerlerinde paslanma izleri daha fazladır. Paslanma lokal bir şekilde ve ufak tefek gerçekleşmişse normal sayılabilir. Ancak aracın alt kısmında bir çok yeri sarmışsa mutlaka şüphelenmek gereklidir. Bakılan 2.el aracın kaporta, far ve jantları fazla temiz görünüyor ancak alt kısmında paslanma fazla ise şüphelenmek gereklidir.

Aracın kaporta ve boya durumu

Daha çok koyu renge sahip arabalarda boyanın genelinde yüzeysel çizikler ve matlaşmalar oldukça fazladır. Ayrıca güneş yanığı olarak bilinen soyulmalar olabilir. Bu tip hatalar aracın hem kötü muhafaza edildiğini hem de fazla yol yaptığını gösterir. Diğer taraftan direkt güneşin altında sürekli araç bırakmak ve sürekli araç yıkatmak da boyanın yaptığı kilometreden bağımsız bir şekilde eskimesine yol açabilir. Bu da kilometre çok yapmamasına rağmen aracın daha yaşlı ve çok yol yapmış görünmesine neden olabilir.

Plastik parçalarda renk atması ve matlaşma

Aracın içinde ve dışında bulunan plastik parçalar güneşin ve tozun etkisi ile zamanla matlaşır ve siyah rengi griye döner. Ayrıca pütürlü yapısı çok düzleşir ve parlaklaşır ve yer yer çatlamalar meydana gelir. Bu plastik parçaların çok fazla kullanıldığını ve ömürlerini tamamladığını gösterir. Ayrıca sürekli güneş altında ve çok tozlu ortamlarda muhafaza edilen araçlar ile sık yıkatılan araçlarda da plastikler  ve farlar da kilometreden bağımsız olarak erken eskiyebilir.