Lastik ve Jantlar Hakkında Önemli Bilgiler

Lastikler hakkında bilinmesi gereken bazı bilgiler vardır. Bu bilgileri bilmek bir sürücü için oldukça önem taşımakta olup daha sonra faydalı olabileceği ortamlar görülmektedir.

İlk olarak lastiklerinizi ve jantlarınızı kimyasal maddeler ile temizlememeniz gerektiğini belirtelim. Jantlarınızı ve Lastiklerinizi kimyasal parlatıcılar veya daha güçlü kimsayalar ilaçlar ile temizlemeniz sırasında jantın boyasında aşınmalar görülmekte olup, bunla beraber lastik yanağında çatlamalarında olduğu görülmektedir. Bu bakımdan jant ve lastik temizliği yapacak kişilerin sadece sabun veya su ile temizlemesi en doğru tercihdir.

Lastik hava basınçları yapılmadan önce lastiklerin soğutulması ve soğuk olduğu sırada kontrol edilmeleri gerekmektedir. Lastik basınçları ise üretici firmanın önermiş olduğu oranlarda tutulmalıdır. Araç için uygun olan hava basıncı genel olarak benzin kapaklarında yazmakda olup bazı araçlarda ise şoför kapısının kenarında veya el kitaplarında yer alıyor.

Lastiklerin diş derinliği ise oldukça önemlidir. Lastiklerin dişleri fren sırasında sürtünme kuvveti açısından oldukça önem taşımaktadır. Hem can hem de mal güvenliği için frenlerden hemen sonra lastiklerin önem taşıdığı bir gerçek. Dişlerin derinliği 1,6 mm altında olan lastiklerin artık can ve mal güvenliğini büyük ölçüde tehlikeye attığını söyleyebiliriz. Bir lastiğin kullanım ömrü ise 40.000 ile 50.000 km arasında olduğu biliniyor.

Lastiklerin Hız Sembolleri

Lastiklerin üzerinde yer alan semboller lastiklerin maksimum yapabileceği hızı göstermektedir. Bu durumlara uyulması durumunda can ve mal güvenliğiniz daha güvenilir duruma gelecektir.

J: 100 km/saat
K: 110 km/saat
L: 120 km/saat
M: 130 km/saat
N: 140 km/saat
P: 150 km/saat
Q: 160 km/saat
R: 170 km/saat
S: 180 km/saat
T: 190 km/saat
U: 200 km/saat
H: 210 km/saat
V: 240 km/saat
Z: 240+ km/saat
W: 270 km/saat
Y: 300 km/saat