MOTOR MEKANİK USTALARI GÖREVLERİ


MOTOR-MEKANİK USTALARI GÖREVLERİ
Motor-Mekanik ustaları da, kaporta-boya ustaları gibi oto ekspertiz sektörünün olmazsa olmazı ve temel taşlarından biridir. Oto ekspertiz süreci bir bütündür ve bu bütünün doğru işleyebilmesi için motor mekanik ustalarının temel görevleri aşağıda bahsedeceğimiz gibidir.
Motor-Mekanik ustaları, formen tarafından karşılanan aracı, ekspertiz alanına yani lift üzerine alır. Aracı ilk çalıştırma anında, motorun sesini dinleyerek kontrol etmeye başlar. Araçta ilk çalıştırma anında harici bir ses var mı, herhangi bir titreme ya da vibrasyon mevcut mu, aracın rölantisinde bir sorun var mı, aracın herhangi bir elektronik arızası var mı, araçta bakım uyarısı mevcut mu, aracın baskı balatasında problem mevcut mu, lastik basınç uyarı ışığı yanıyor mu sorularının cevabını aldıktan sonra, lift üzerinde fiziksel kontrolleri başlar.
Bu anda yapılacak en önemli iş, aracın ruhsattaki şasi numarası ile araç üzerindeki şasi numarası tutuyor mu sorusunun cevabının alınmasıdır. Aracın ön kaputu açılır ve kontrollere başlanır. Hemen aracın motor yağı durumu kontrol edilir. Motor yağı kontrolü yağ çubuğu ile ya da elektronik olarak araç içinden yapılır. Motor üst plastik koruyucusu çıkartılır. Araç yüksek kilometrede ise, aracın triger kayışının değişip değişmediği, değiştiyse kaç kilometrede ve hangi tarihte değiştiği araç sahibine sorulur. Takiben;
Fren hidrolik yağı kontrol edilir.
Aracın antifirizi ölçülür ve sayısal değer olarak raporlanır.
Aracın yakıt sistemi kontrol edilir ve sızdırmalar mevcut ise not edilir.
Araçta hidrolik direksiyon var ise, hidrolik boruları yağ kaçakları kontrol edilir. Gerekli notlar düşülür.
Görülebilen tüm kayışlar kontrol edilir, Çatlak ve yıpranmalar not alınır.
Motor elektrik tesisatı dışarıdan kontrol edilir. Herhangi bir anormallik veya deformasyon ya da ekleme var ise raporlanır.
Soğutma suyu, hortumları ve sızdırmazlığı kontrol edilir.
Aracın klima boruları kontrol edilir. Klima çalıştırılır ve bir süre beklenir.Klima kompresörü devereye giriyor mu ve klima gazı yeterli mi kontrolleri sağlanır. Sorunlu bölüm var ise raporlanır.
Motor yağ kaçakları ve sızdırmazlıkları kontrol edilir.
Araç Turbo beslemeli bir araç ise turbonun kontrolleri gerçekleştirilir. Yağ kaçakları ve soğutucuya giden hortumların durumuna bakılır. Sorun var ise raporlanır ve müşteri lift altına çağırılarak kaçaklar gösterilir.
Aracın radyatörü, intercoolerı ve soğutma fanları tek tek kontrol edilir. Sorunlu bölgeler raporlanır.
Üstten sağ ve sol amortisör kule bilyaları kontrol edilir. Sorunlar not düşülür.
Akü ölçümü yapılır.  Akünün ömrü ve genel durumu raporlanır. Akü ölçüm cihazı kullanımı zorunludur.
Aracın tüm motor üst kontrolleri yapıldıktan sonra, ustalar araçtan şüpheleniyorlarsa, bir problem görüyorlar ise araca conta yanık testi yapmalıdırlar. Bu test yapılmadan da müşteriye bilgisi verilmelidir. Silindir kapak contasında problem var ise raporlanır.
Ustalarımız motorun basıncında bir problem görürler ise, yani yağ çubuğunu çekip araca gaz verildiğinde motorda üfleme, yanmış gaz ve buhar var ise araca kompresyon testi gerekip gerekmediğini istişare ederek gerekli raporlamayı yaparlar.
Motorun yağ yakması, yağ eksiltmesi veya egzoz bölgesinden gri-mavi renk duman atması gibi sebepler de motor kompresyon testi gerektirebilir.
Bu noktadan sonra, araç lifte kaldırılarak alt,ön,arka düzen ve mekanik kontrollerine geçilir.
Aracın balataları ve balata seviyeleri ile, fren disklerinin durumu kontrol edilir. Balatalar ve diskler düşük seviyede ise ya da bir sorun tespit edilirse bu sorunlar raporlanır, müşteri de gerekli kontrolleri yaptırması için uyarılır.
Ustamız, ön düzende rot kollarını ve rot başlarını kontrol eder. Eğer bir aşınma ve boşluk görülürse, bu durum raporlanır ve müşteri uyarılır.
Takiben, salıncak burçları ve rotiller kontrol edilir. 
Ön düzende akslar ve aks körükleri kontrol edilir. Herhangi bir yırtık veya harici bir ses var ise, gerekli notlar düşülür.
Daha sonra, amortisörler ve helezon yaylarının kontrolleri sağlanır. Kontrol sonrası bir problem görülürse, tamiri veya değişimi için alıcı uyarılır. Fiziki kontroller, elektronik fren-süspansiyon testinin dışındadır. Araç üst segment bir araç ise, havalı süspansiyon sistemi kontrolleri sağlanır. Aracın yükselme ve alçalma durumu kontrol edilip gerekli notlar alınır.
Motor takozu ve motor kulakları tek tek kontrol edilir. Aşınma çatlama veya kırılma var ise raporlanır. Şanzıman takozu da kontrol edilmelidir.
Devamında aracın egzoz sistemi incelenir. Darbeler ve çürümeler not edilir, alıcı uyarılır. Araçlarda 100.000 kilometrede bir katalizör kontrolleri yapılması gerektiği konusunda da alıcı bilgilendirilir.
Sırada yakıt deposu ve yakıt hortumlarının sızdırmazlık kontrolleri vardır. Yıpranma, sızıntı veya kaçak var ise düzgün bir şekilde raporlanmalıdır.
Araçta diferansiyel var ise, diferansiyeli de kontrol edilir. Problemler raporlanır.
Torsiyon burçları ve denge kolları da var ise kontrol edilir.
Direk kutusu alttan kontrol edilir. Sorun var ise ya da hidrolik sızdırıyorsa raporlanır ve alıcıya gösterilir. Direksiyon hayati önem taşıyan bir parçadır.
Klima kompresörü de alttan kontrol edilmeli ve yağ kaçakları var ise not edilmelidir.
Motor alt muhafazası ve plastiklerinin kontrolü yapılmalıdır. Ezik, kırık ve darbeler not edilmelidir.
Şanzımana veya motora yapılmış müdahaleler ve işlemler alttan kontrol edilmelidir.
Tüm motor ve şanzıman yağ kaçakları eksiksiz kontrol edilmeli ve görülen olumsuz her nokta tek tek not edilmelidir.

Motor-mekanik ve alt takım kontrollerinden sonra, ustamız aracı yol koşullarında verimlilik testi için test hattına alır. Sırasıyla elektronik olarak bilgisayarlı ortamda servis ve el freni verimlilikleri ölçülür. Takiben amortisör ve süspansiyon testleri yapılır. Dijital olarak alınan veriler iş emrine eklenir.
Son olarak da araç dinamometreye bağlanarak vites geçişleri, ivmelenme, tork ve güç ölçümlerine bakılır. Sonuçlar iş emrine eklenir ve müşteri net bir şekilde bilgilendirilir.
Son aşamada ise araç OBD testi için elektronik olarak beyne bağlanır. Beyin taraması sonucu ortaya çıkan aktif ve pasif arızalar not edilir.  Geçici arızalar silinir, kalıcı olanlar ve silinmeyenler not alınarak  müşteri bilgilendirilir.