Oktan Sayısı Nedir?

Ateşlemeli motorlar olarak da bilinen benzinli motorlar yani hava ve yakıt karışımı, sıkıştırma anında piston üst ölü noktaya ulaştığında, sıkışır ve basınç ve sıcaklığı artarak bujilerde kıvılcım oluşmasını sağlar ve kıvılcım çakarak oluşan karışımı yakar ve yanma iş zamanıyla motor çalışmaya başlar. Bu durum motorun normal çalışma durumudur.

Oktan sayısı, benzinin basınç ve sıcaklık altında kendiliğinden tutuşması olarak tanımlanan vuruntuya karşı dirençli olmak derecesi anlamına gelen bir sayıdır. Oktan sayısı arttığında, benzinin kendiliğinden tutuşma eğilimi azalır ancak vuruntuya karşı daha dayanıklı hale gelir. Oktan sayısı yüksek benzin, silindir içerisinde kendiliğinden kontrolsüz bir biçimde tutuşma eğilimi düşük benzin demektir ve esas istenilen de zaten budur. Yani sonuç olarak yüksek oktan düşük vuruntu anlamına gelmektedir.

Oktan sayısı düşük benzin de, silindir içerisinde kendiliğinden kontrolsüz olarak tutuşma eğilimi yüksek benzin demektir ancak bu kez bu durum istenmeyen bir durumdur. Yani düşük oktan sayısı yüksek vuruntu demektir.

Bununla birlikte, sürücüler yüksek oktanlı benzin almak ister ve aracın performansı artsın düşüncesine kapılmaktadırlar. Ancak motor üreticileri kaç oktan benzin önermekte ise o benzin tercih edilmelidir. Motor üretim firmaları, yakıtın türüyle yani oktan sayısıyla uyumlu bir biçimde çalışmak üzere tasarlamaktadırlar motoru. Bu nedenle de aracın üretici firmasının belirtmiş olduğu oktan sayısına sahip benzini kullanmak en doğru tercih olacaktır. Eğer araç için 95 oktan benzin tavsiye edilmişse, araca 97 oktan benzin almak performansı artırmamakla birlikte yakıt tüketiminin düşmesine bir etkisi bulunmamaktadır. Bundan tam tersi bir durumla karşılaşmakta mümkündür.