Otomobilde Yangın Çıkarsa Ne Yapılması Gerekir

Günümüzde otomobil kullanımı en üst seviyelere çıkmış durumda. Otomobillerin fazla ilgi görmesi, trafikte çok fazla araç olmasına ve bu yoğunluktan dolayı trafik kazalarının da artmasına neden oluyor. Ancak meydana gelen trafik kazalarının bazıları çok ağır sonuçlar doğuruyor.
Otomobillerde bazen kazaya bağlı olarak yangın görülebiliyor. Günümüz teknolojisi otomobillerde çıkan yangınlara karşı otomatik müdahale özellikleri ile donatılmış olsa da bu sistemler her zaman tam olarak çalışmayabiliyor. Bu durumda iş yine sürücülere kalıyor.
Otomobillerde meydana gelen yangın bazen dikkatsizlikten çıkabildiği gibi bazen de dış etkenlerden kaynaklı olabiliyor. Teknik arızalar da yangınların oluşmasına neden olabiliyor. Otomobillerde yangına en çok neden olan etmenler ise kısa devre, motora dökülen benzin, motorun aşırı ısınması, benzin sızıntısı, lastik aşınması, fazla sıcakta kalma ve gaz sıkışması olarak sayılabilir.
Peki, otomobilde yangın çıktığı zaman ne yapmak gerekir? Eğer otomobilinizde böyle bir sorunla karşılaşırsanız ilk yapmanız gereken soğukkanlı davranmak olacaktır. Otomobilinizi hemen yavaşlatın ve uygun bir alanda park edin. Kontağı kapattıktan sonra el frenini mutlaka çekin.
Araçtan indirkten sonra kaputu açarak yangın çıkan bölgeyi yangın tüpü ile söndürmeye çalışın. Eğer yangının boyutları küçükse bu şekilde söndürebilirsiniz. Ancak daha büyük çaplı bir yangın söz konusu ise mutlaka yardım almanız gerekir. Aracınızın kaskosunun yanınızda olması ve ilk yardım çantasını da bulunması büyük önem taşımaktadır.