Rölanti Neden Yükselir?

İçten yanmalı motorlar çalışmaya başladığı andan itibaren yakıt tüketimine de başlarlar. Motorun çalışmasına rağmen aracın hareket etmeme işlevini debriyaj yapar. Vitese takılı olmayan motor aktarma organlarına dönme hareketini iletmez ve motor çalışmasına rağmen araç hareket etmez. Fakat birçok kullanıcı araç hareketsiz ve araç çalışıyorsa çok az yakıt tükettiklerini düşünür ama durum bu düşünceden çok farklıdır.

Rölanti kelimesi dilimize Fransızca “Ralenti” kelimesinden geçmiş olup tanım olarak motor çalışır vaziyette ancak aracın hareketsiz kalması anlamına gelmektedir. Aracın rölanti durumda yani çalışır ama hareketsiz vaziyette olması ise farklı motor tiplerine ve markalarına göre değişkenlik göstermektedir. Bununla beraber motor devrinin genelde 500 ile 1000 devir arasında olmalıdır. Zaten bu devirlerin altında da motorun çalışması anında tekleme ve durma ihtimali yüksektir.

Günümüzde üretilmiş olan benzinli ve dizel araçlarda motorun rölanti devri, motor ve çevre koşullarına bağlı olarak sensörlerden gelen sinyaller özelinde, elektronik olarak motor kontrol ünitesi aracılığıyla ayarlanır. Eski karbüratörlü yani günümüz araçlarında olduğu gibi enjeksiyon sistemi olmayan araçlarda rölanti devri, karbüratörün üzerinde bulunan rölanti ayar vidasıyla ayarlanmaktaydı. Ancak artık rölanti devri için dışarıdan bir müdahale olmadan motor kontrol ünitesi tarafından otomatik olarak ayarlanmaktadır. Ayrıca soğuk havalarda rölanti devrinin yükselmesi de çok normal bir durumdur, hava ne kadar soğuk olursa rölanti devri de o kadar yükselecektir ve motor ısındıkça rölanti normale dönerek ideal seviyesine kadar düşer.