Rölanti Nedir?

İçten yanmalı motorlar çalıştıkları andan itibaren yakıt tüketimine başlarlar. Motorun çalışmasına rağmen otomobilin hareket etmemesini sağlayan parça debriyajdır. Vitese takılı olmayan motor aktarma organlarına dönme hareketini iletmez ise motor çalışmasına rağmen araç hareket edemez. Yalnız birçok sürücü araç çalışıyor ama hareketsiz ise çok az yakıt tükettiğini düşünür ancak bu yanlış bir düşüncedir.
Rölanti kelimesi Türk Dil Kurumuna Fransızca ralenti kelimesinden geçmiştir. Tanım olarak ise motor çalışır halde aracın hareketsiz durumda olması demektir. Aracın rölanti vaziyette olması ise farklı motor tiplerinde ve markalarında farklılık gösterse de motor devrinin 500 ile 1000 devir arasında olma durumudur. Zaten bu devirlerin altında kalan durumlar motor çalışırken tekleme ve durma ihtimalini doğurur.
Araç rölanti durumdayken mümkün olan en az devri çevirerek çalışması gereken motor, krank milindeki dönme eylemini pistonların yukarı aşağı hareket etmesi ile sağlanabilir. Pistonlar ancak yukarı aşağı hareket ettiği anda yanma sonucu gerçekleşir. Yanma demek ise yakıt tüketimi anlamına gelmektedir. Sonucunda ise araç durağan ve motor çalışıyorsa yakıt tüketimi gerçekleşmiş olur.
Diğer taraftan araç hareketli ama ayak gazda değilse motor yine en alt devirde çalışmaktadır. Ancak enjektörlü araçlar yakıt tüketmez. Bunun nedeni ise pistonların yanma sonucu değil aracın hareketi sonucu boşta hareket etmesindendir. Hatta sürücü vitesi küçülttüğünde motor freni meydana gelir ve dolayısıyla da devir artar. Motor 5000 devir veya üstüne bile çıksa yine boşta çalışır ve yakıt tüketmez.