Şasi Numarası Nedir? Şasi Numarası Ne İşe Yarar?
VIN(vehicle identification number) olarak da adlandırılan şasi numarası, aracın kimliği anlamına gelmektedir. Her aracın kendine ait eşsiz bir şasi numarası bulunmaktadır. Şasi numarası sayesinde araçların birbirinden ayırt edilmesi sağlanmaktadır. Bir nevi aracın parmak izi olarak değerlendirilebilir
Şasi numarasının en önemli işlevlerinden bir tanesi ise ikinci el araçların önceki sahibini tespit edebilmek ve herhangi bir kazaya karışıp karışmadığını öğrenebilmek açısından önemli bir parametre olmasıdır. Garanti, kasko, kayıt işlemleri, araç satış işlemleri, adli olaylar vb. durumlarda şasi numarası yine en önemli parametre olacaktır. Ayrıca şasi numarası sayesinde araç üretim bilgileri elde edilebilmektedir.
Şasi Numarası Ne Anlama Gelmektedir?
Şasi numarası toplam 17 karakterden oluşmaktadır. 1981 yılından önce şasi numaralarıyla ilgili herhangi bir standart bulunmadığı için eski model araçlarda bu numara farklılık gösterebilmektedir. Ayrıca I,O ve Q harfleri karışıklık olmaması adına(1 ve 0 ile karışabilmektedir) kullanılmamaktadır.
Şasi numaraları aracın üreticisinden aracın üretildiği yere kadar farklı bilgileri barındırmaktadır. Bu bilgilerde bazı istisnalar bulunmakla beraber genel olarak şasi numarasının içerdiği bilgiler görseldeki gibidir.
Şasi Numarası Nerede Yazar?
Aracın şasi numarası genellikle; kaputun altında motorun sağında, solunda, motor kapağının altında veya üstünde, ön camın sürücü tarafında ve sürücü kapısı iç direğinde bulunmaktadır. Bazı marka ve modellerde farklı noktalarda olabilmektedir.
Şasi numarasına ulaşabileceğiniz diğer materyaller ise;
- • Araç ruhsatı
- • Araç kullanım kılavuzu
- • Araç satış sözleşmesi
- • Kasko ve sigorta dokümanları
- • Araç bakım ve onarım dokümanları
Şasi Numarası Değiştirilebilir mi?
Her otomobilin kendisine ait bir şasi numarası bulunmaktadır ve şasi numarası değiştirilemez. Şasi numarasını değiştirmek kanunen yasaktır. Özellikle ikinci el otomobil ticaretinde yasa dışı yollardan şasi numarası değiştirme ve tüketici dolandırma olayları sıklıkla yaşanmaktadır. Bu tarz olaylarla karşılaşmamak için işinizi sağlama almanızı ve Otoraporlamanızı tavsiye ediyoruz.