Servo Fren (Hidrovak) Nasıl Çalışır?
Motor çalıştırıldığı andan itibaren fren servosu devreye girer, motor eğer ki çalışmıyorsa servo da çalışmaz. Bu durumda fren pedalı sertleşecek ve araç kullananlar bunu hissederek zorlanabilir. Fren servosu bozulduğu takdirde ise yani vakum hortumu çıktığında ya da yırtıldığında, servo frenlemeyi artık destekleyemez, yalnız fren sistemi çalışmaya devam eder. Bu durumda fren sertleşir ve frene basmak da zorlaşır.
Vakum, benzinli araçlar üzerinde emme manifoldundan bir hortumla elde edilir, motor çalıştığında vakum da oluşmuş olur ve tüm bunların ışığında fren pedalı da yumuşar. Dizel araçlarda ise aşırı hava beslenmesiyle birlikte çalıştığından, emme manifoldlarında vakum yoktur ve bu sebeple de dizel araçlarda fren servosunun ihtiyaç duyduğu vakum; bir mekanik veya elektrikli vakum pompasıyla üretilir ve fren servosuna etki ettirilir. Dizel araçlar içerisindeki mekanik vakum pompası silindir kapağında, hareketini eksantirik milinden alan tip olabileceği gibi alternatörün arkasına yerleştirilmiş vakum pompası tipi de olabilir. Vakum hattı yani hortumu bir çek valfle fren servosuna bağlanmıştır.
Fren ana merkezi, fren servosu ve fren pedalı bir bütün halinde birlikte çalışmaktadır. Fren pedalının itme hareketi ise bir itme çubuğuyla (valf kontrol çubuğu) fren servosunun tam orta noktasından fren servosunun iç bölümüne doğru girerek içeride bulunan diyaframa bağlı olan diğer itme çubuğunu iter. Diyaframdaki itme çubuğunun çıkış ucu, fren ana merkez silindirindeki pistonu hareket ettirmektedir.
Fren servosu içerisindeki yapıda bulunan diyafram plaka, kauçuk hava geçirmez bir parça olup servoyu iki ayrı odaya bölmüş durumdadır. Bazı araçlarda servo fren gücünü arttırmak için servonun içerisinde çift diyafram bulunur. Pedal tarafındaki oda basınç odası olup fren pedalına basıldığında, giriş çubuğunun bir giriş kanalını (valf) açmasıyla atmosfer basıncı bu odaya giriş yaparak diyaframı fren merkezine doğru iter.