Turbo Aşırı Besleme Nasıl Çalışır?
Turboşarj bir mil üstünde bulunan türbin ve kompresörden oraya çıkar. Türbin egzoz manifolduna, kompresör emme manifolduna bağlı olmaktadır. Egzoz manifoldundan gelen basınçlı yanmış gazlar türbini döndürür ve aynı mil üstünde bulunan kompresör hareketini türbinden alarak ortamdaki temiz havayı emerek basınçlı bir şekilde silindirlere göndermektedir.
Turbo kompresörü (pompa) sayesiyle sıkıştırılan havanın hızı, basıncı ve yoğunluğu (birim hacime düşen hava kütlesi) artmaktadır. Hızı, basıncı ve yoğunluğu (basınçtan dolayı) artan hava sayesinde motorun silindirine birim zamanda girecek hava miktarı artmaktadır.Artan hava miktarına karşılık gelen silindirlere daha fazla yakıt gönderilerek yanma çevriminde daha fazla güç elde edilmektedir. By silindirlere birim sürede normalden daha fazla hava ve yakıt girmesine aşırı besleme denir.
Bunu şu şekilde düşünebilirsiniz, bir balona 5 sn kadar kendinizi zorlamadan üflediğinizi ve 1 birim hava girdiğini düşünelim fakat biraz daha kendinizi zorlayarak hızlıca üflenirse aynı birim zamanda (5 sn) balonun içine çok daha fazla (1,5 birim gibi) hava üfleyebilmekteyiz.
Aşırı besleme ile küçük hacimli motorlardan daha fazla güç elde edilebilir. Misal 1.4 l turbo bir motordan 2.0 l turbo olmayan atmosferik bir motor kadar hatta daha fazla güç elde edilmektedir. Yüksek hacimli ama turbosuz motorlarda hacmi büyük tutmakta olmaktaki amaç, turboyla aynı olan emme zamanında daha fazla hava ve yakıt alabilmek.
Yüksek rakımlı yerlerde düşük hava basıncının motor verimini azaltmasını da önlemektedir. Misal 1000m yükseklikte motorda %10 güç azalması ortaya çıkar, aşırı besleme bunu önleyebilmektedir.