Yakıt Benzin Pompası Nedir Nasıl Çalışır ve Arıza Belirtileri Nelerdir?
Günümüz şartlarında elektrikli yakıt pompaları hem benzinli hem de dizel araçların yakıt depolarında bulunarak, motora yakıt beslemesi yapmaktadır. Elektrikli yakıt pompaları, sürücü tarafından kontak açıldığı andan itibaren birkaç saniye çalışır ve durur. Böylece de motor çalışmadan önce yakıt sisteminde bir ön yakıt basıncı oluşur ve motor çalıştığı andan itibaren sürekli bir biçimde çalışmaya devam eder.
Benzin pompasında oluşan arızalı anlayabilmek için de bazı yapılması gerekenler bulunmaktadır. Benzin pompası arıza verdiği anda pompa tamamen durmuş bir durumdaysa, yakıt motora iletilemeyeceği için motor stop eder ve bir daha çalışmaz. Pompa tamamen bozulmamış bir vaziyette ise yani tıkanma gibi nedenlerle basma miktarı normalinden az bir durumdaysa, bu durumda motor tekleme, gaz yememe, yüksek hızlara çıkamama gibi belirtiler meydana gelecektir.
Marşa basıldığı anda motor marşı alıyor ancak çalışmıyor ise, bunun iki temel nedeni bulunmaktadır. Ya ateşleme yapılmıyor ya da benzin motora ulaşmıyordur. Benzin pompasının çalışıp çalışmadığını, sessiz bir ortamda kontağı açarak ve dinleyerek anlaşır. Aracın arkasından uğultu gibi kısa süreli bir ses gelmesi gerekmektedir.
Teknolojinin gelişmesiyle üretilen yeni nesil araçlarda, yakıt basıncı sürekli olarak ölçüldüğü için ve diyagnostikte benzin pompası çalışma testi yapılabildiği için, benzin pompası arızası kolay bir şekilde belirlenebilir. Benzin pompasının çalışmama nedeni, sigortanın atmış olması, rölenin bozulması, bağlantı kabloları ve soketlerdeki kopma, gevşeme veya temassızlıktan meydana geliyor olabilir.