Yakıt Deposu Havalandırma Sistemini Nedir?
Yakıt deposunda bulunan havalandırma sisteminin çalışma prensibi, kapalı bir kabin içerisine sıvı eklendiğini düşünün ve eklenen sıvı miktarı kadar da içerisindeki havanın dışarı atılması gerekmektedir. Ya da sıvı dolu bir kapalı kaptan sıvı boşaltıldığını düşünün ve boşaltılan sıvı miktarı kadar içeriye hava girmesi gerekmektedir. bu durum gerçekleşmezse kap ya şişer ya da büzülür.
Yakıt deposunda bulunan genleşme deposu yedek depo olarak da bilinir ancak bu bilgi yanlıştır. Otomobiller içerisinde yedek depo bulunmamaktadır. Yakıt depolarına normal yakıt kapasitesinin %10-15’İ kadar bir genleşme deposu eklenmiştir. Benzin istasyonunda depoya yakıt aktarılırken, dolan yakıtın hacmi kadar havanın veya buharın yer değiştirmesi şarttır. Böylece depoya yakıt kolay bir biçimde doldurulabilir. Giren yakıttan dolayı basınç artmaz ve pompa tabancası depo dolmadan atmaz. Bunun dışında, benzin buharının burada tekrar sıvı bir hale gelebilmesi ve bu şekilde depoya akma işlevi gerçekleştirilir. Bazı araçlarda deponun üst bölümünde bazı araçlarda da depodan ayrı bir şekilde olarak genleşme haznesi ve yakıt buharı ayrıştırıcısı bulunur.
Benzin, yakıt deposunun çalışmasından dolayı meydana gelen iki temel sorun mevcuttur. Bunlardan ilki, benzin deposundaki benzin buhara ne olacak? Dışarı mı atılacak yoksa tekrar içeride kullanılacak mı? İkincisi ise benzin yani yakıt deposunda, istasyondan yakıt alınırken oluşabilen veya sıcaklığın etkisiyle oluşan depo içindeki basınç hani yollarla tahliye edilecek? Yakıt azaldığı anda veya soğuk hava koşullarında ortaya çıkan vakum nasıl yok edilecek? Tüm bu sorulara gelişen teknolojinin ışığında değişik çözüm önerileri getirilmiştir.