Yanlış Yakıt Kullanımında Neler Olur?
Türkiye’de 19 milyonun üstünde karayolu taşıtı bulunmakta ve bu araçların 10 milyonunu da otomobiller oluşturmaktadır. Bu 10 milyon olan otomobillerin %30’u dizel motora ve %70’i de benzinli motora sahiptir. Geriye kalan 9 milyon aracı ise kamyon, kamyonet, otobüs ve minibüs gibi dizel motora sahip araçlar oluşturmaktadır.
10 milyon otomobilin oluşturduğu sınıfın kullandığı yakıt ise %30 dizel, %29 benzin ve %41 LPG olarak dağılmaktadır. Görüldüğü üzere otomobiller arasında dizel ve benzin kullanımı günümüzde neredeyse aynı iken LPG yakıtı daha ön plandadır. Bazı araçların dış görünümünden hiçbir şekilde dizel veya benzinli olduğu anlaşılamazken bu ayrım genellikle motorun bagaj kısmında bulunan kapağın üzerindeki harfler vesilesiyle gerçekleşir.
Ağır vasıta olarak gözüken kamyon, kamyonet, otobüs ve minibüs gibi araçların ve hafif ticari olarak geçen otomobillerin dizel yakıt kullandığı, LPG’nin de benzinli otomobillere monte edildiği yaygın bir şekilde bilinir ve yanlış yakıt kullanımı bu tip araçlarda çok fazla meydana gelmemektedir. LPG özellikle ülkemizde yoğun bir şekilde kullanılırken, bu sistem dizel otomobillere takılamaz. Sadece benzinli otomobillere uygun bir yakıt sistemidir. Yakıt tüketimini azaltmak veya ucuzlatmak için kullanılır. Diğer açıdan dizel ve benzin kullanan otomobillerin sayısının birbirine bir hayli yakın olması nedeniyle bazen yanlış yakıt alınması da meydana gelebilmektedir. Bu durum sürücünün veya pompacının dalgınlığı nedeniyle gerçekleşebilmektedir. Dizelin benzinli bir araca veya benzinin dizel bir araca konulması durumunda ise motorda ve aracın diğer aksamlarında ağır hasarlar ve dolayısıyla da büyük masraflar oluşturabilmektedir.