Yolda Giderken Lastik Patlaması

Sürücülerin kâbus diyebileceği birkaç durumdan biri yolda giderken aracın lastiğinin patlamasıdır. Çünkü bu durum çok ani ve çoğunlukla oldukça şiddetli şekilde gerçekleşmektedir. Özellikle hızlı bir aracın lastiğinin patlaması kaza oluşturabilecek ve bir sürücünün başına gelmesini asla istemeyeceği bir durumdur.

Yolda giderken lastik patlaması, yüzde yüz araca ve sürücüye bağlı olmayan bir durum olduğundan, alınabilecek önlemler için de 'etkilidir' demek yanlış olur. Buna rağmen yolda giderken lastik patlaması her anlamda insan faktörüne bağlıdır. Çünkü yola delici veya kesici maddeleri atan, lastik bakımı yaptırmayan, mevsimine uygun lastik kullanmayan ve hız sınırlarına uymayan yine insanlardır. Bu durumu önleyebilmek ve oluşursa hasarı ve kötü etkisini en aza indirebilmek için alınabilecek bazı önlemler şunlardır:

  • Lastiğin hava basıncını her binişten önce gözle bakarak ya da küçük birkaç tekmeyle ölçmek
  • Lastiğin yüzeyinde herhangi bir delik ya da yabancı madde olup olmadığını kontrol etmek
  • Lastiğin dış ve iç bakımını belirlenen aralıklarla yaptırmak
  • Mümkün olduğunca yabancı maddelerin görülemeyeceği toprak, patika vb. yollara girmemek; sisli-puslu havalarda ve gece zemine bakarak yavaş araç kullanmak, yol üstünde delici veya kesici olabilecek bir madde görüldüğünde üzerinden geçmemeye özen göstermek
  • Oluşabilecek bir patlama durumunda, olayın kazaya dönüşmemesi ve en az hasarla atlatılması için hız sınırlarına uymak
  • Başkalarının da başına böyle bir durum gelmemesi için karayoluna yabancı madde, çöp vb. atmamak.