Yurt Dışından Araç Nasıl Getirilir?

Türkiye'de araçların fiyatları yurtdışı fiyatlarına göre daha fazla olabilmektedir. Bu nedenle yurtdışından araç getirmek karlı olabilir. Ancak her aracın Türkiye'ye getirilmesi de mümkün olmamaktadır. Aracın, devletin belirlediği şartlara uygun olması gerekmektedir. Şartlar, aracın hangi sebeple ve kimler tarafından getirildiğine göre değişmektedir.

Yurtdışından araç satın alma şartları

- Araç, ithalat ihracat belgeli bir şirket tarafından alınıyorsa; gerekli şart sadece ÖTV ve KDV ödemesinin yapılmasıdır. Şirket Gümrük Vergisi ödemeyecektir.

- Tüzel değil de gerçek kişi tarafından alınması durumunda, öncelikle aracın yaşının 3 yılı doldurmamış olması gerekmektedir. Aracın Türkiye'ye gelmeden en az 6 ay önce, aracı getirecek kişinin üzerine kayıtlı olması gerekmektedir. Ayrıca getirecek kişinin en az 24 ay o ülkede bulunmuş olma şartı bulunmaktadır. Bu sürenin Aralıksız 24 ay değil, toplamda 24 ay olması da yeterlidir. Türkiye'ye aracın getirilmesi sırasında ÖTV ve KDV ödenmesi gerekmektedir. Ancak Gümrük vergisinden muaftır.

- Aracı satın alarak Türkiye'ye getirecek kişinin engelli ya da malul olması durumunda, vergi ödemelerinden muaf olacaklardır. Yani Gümrük vergisi, ÖTV ve KDV ödenmeyecektir. Engellilik, malullük ya da çifte vatandaşlık yoksa yurt dışından araç satın almak önerilmemektedir.

Diğer nedenlerle aracın Türkiye'ye getirilmesi

- Turistik amaçla kendi araçlarıyla Türkiye'ye gelmek isteyenler, araca 6 ay kadar ülkede kalma izni alabilirler. Türkiye'de kalma süreleri 6 aydan fazla sürecek ise, izin süresi dolduğunda, araç ülke dışına çıkarılmak zorundadır. Ancak tekrar getirebilmek için yine 6 ay beklenmesi gerekecektir.

- Türkiye'ye kesin dönüş yapacak Türk vatandaşının aracıyla dönmek istemesi durumunda, yukarıda bahsedilen gerçek kişi şartları geçerli olacaktır.

- Türkiye'de yaşan Türk vatandaşının eşinin yabancı uyruklu olması durumunda, hiçbir vergi ödemeden, sadece bandrol ücreti ve trafik sigortası ödemeleri yapılarak, aracını mavi plakalı olarak getirebilir. Bu şekilde araç getirebilmenin şartlarından biri, gümrüğe aracın bedeli kadar teminat ödenmesi, diğer şartı ise, aile dışından kimsenin bu aracı kullanım hakkının olmamasıdır.

Yurtdışından araç nasıl getirilir konusu oldukça kapsamlı olmasının yanında önemli olan yasalara uygunluktur. Yurtdışından araba getirmeden önce, ithal araba konusunda bilgi sahibi olan kişi ya da firmalardan destek alınması gerekmektedir.