Aquaplaning (Kızaklama) Nedir?


Aquaplaning, yolda bulunan su birikintisi sebebiyle, suyun lastikler tarafından tahliye edilememesi ve aracın yol tutuşunun azalması durumudur. Aquaplaning oluşması durumunda aracın manevra kabiliyeti düşer ve aracın yolda kayma ihtimali meydana gelir. Tek bir lastiğin bile uygun şartları sağlaması durumunda araç kızaklamanın etkisinde kalabilir.

Aquaplaning (Kızaklama) Neden Oluşur?

  1. • Lastik Diş Derinliği: Araç lastikleri kullanıma bağlı olarak zamanla aşınmaktadır ve lastik diş derinlikleri azalmaktadır. Dolayısıyla tahliye zorlaştığı için lastiklerde su tabakası oluşarak lastiğin doğrudan yol ile temasının kesilmesine sebep olur.
  2. • Lastik Genişliği: Lastiklerin genişliği yol tutuşunu arttırmaktadır. Dolayısıyla aracın kızaklama ihtimali azalır.
  3. • Su Birikintisinin Miktarı: Yol üzerindeki su miktarı ne kadar fazlaysa, kızaklama olma ihtimali artar.
  4. • Yüksek Hız: Aquaplaning oluşabilecek yolsa yüksek süratle seyretmek, aracın kabiliyetinin daha çabuk kaybedilmesine neden olur.
  5. • Yolun Durumu: Yolda bulunan çukur, göçük vb. oluşumlar nedeniyle su birikintisinin derinliği artmaktadır ve kızaklama oluşması tetiklenir.
  6. • Aracın Ağırlığı: Aracın ağırlığı ne kadar fazla olursa, yola tutuşu artar ve aquaplaning ihtimali azalır.


Araç Aquaplaning(Kızaklama) Halindeyken Ne Yapılmalı?

Aquaplaning oluştuğu hissedildiğinde yapılması gereken ilk hamle, direksiyonu iki elle sıkı bir şekilde tutmak olacaktır. Aracın hâkimiyetini sağlamak çok önemlidir. Özellikle su birikintisinden çıkıldığı anda lastikler zeminle temas haline geçer ve direksiyonun yönü doğrultusunda hareket etmeye devam eder. Dolayısıyla aracın düz ilerlemesini sağlamak hayati önem taşır.

Uygulanması gereken ikinci kural ise aracın motordan aldığı gücü zayıflatmaktır. Yolla temas oranı azalan lastiklere ne kadar güç giderse, aracın spin atma ve tekerleklerin sağa veya sola sapma ihtimali o kadar artar. Aracın hızı kontrollü bir şekilde azaltılmalı ve araç mümkün olduğunca sabit hızda kullanılmalıdır.

Kızaklamadan doğabilecek risklerin önüne geçebilmek için uygulanabilecek bir diğer yöntem ise önden giden bir aracı takip etmektir. Bu araç rehber olarak değerlendirilebilir. Yolun gidişatı hakkında bilgi verebilir ve olası tehlikelerden koruyabilir.

Bunlara da göz atabilirsiniz:

Kış Lastikleri Yazın Kullanılır mı?

DSG Şanzıman Nedir? Nasıl Çalışır?

CVT Şanzıman Nedir? Nasıl Çalışır?