• TARAFSIZ, BAĞIMSIZ, PROFESYONEL

Lastik Ömrünü Uzatmanın 6 Yolu!

(Son Güncelleme : 07.03.2023 )



Araç lastikleri, aracın performansını en çok etkileyen parçalar arasında yerini alır. Lastikleri azami ömürde kullanmak hem performans hem de maliyet açısından araç sahiplerine katkı sağladığı bilinen bir gerçektir. Daha az yakıt tüketmek, daha yüksek performansla seyir halinde olmak, lastik değişim-onarım süresini uzatarak maliyetleri azaltmak ve en önemlisi emniyetli bir sürüş için lastikleri korumak çok önemli. Lastik ömrünü uzatmanın 6 etkili yolunu sizler için hazırladık.


Lastik Basıncını Kontrol Edin

Otomobilinizde bulunan lastiklerin basıncını düzenli olarak kontrol etmeniz gerekir. Özellikle aracınızın uzun süre hareketsiz kalması ve soğuk havalarda bulunması lastik basıncının hızlı bir şekilde düşmesine neden olur. Düşük basınç ile aracın yol yapması durumunda lastikler aşınır. Ayrıca araç hiç hareket etmese bile lastiklerin üzerine aracın ağırlığı bineceği için yine lastiklerin zarar görmesi söz konusudur.


Ani Manevralardan Kaçının

Aracınızla ani kalkış ve ani fren yapmak lastikleri çok kolay aşındırır. Aynı şekilde keskin manevralar ve ani dönüşler de lastiklere zarar verir. Bu durum hem lastiklerin ömrünü azaltır hem de trafik emniyetini tehlikeye atar. Dönüşlerde, kalkışlarda ve frenlemelerde yumuşak hamleler yapmakta fayda var.




Hızlı Gitmek Lastik Ömrünü Kısaltır

Yüksek hızlarda yolculuk yapmak aracınızın lastiklerinin ısınmasına ve daha fazla yıpranmasına yol açar. Özellikle sıcak havalarda bu yıpranma payı hatrı sayılır derecede lastik ömrünü etkiler. Formula 1 yarışlarında da şahit olduğumuz gibi hızlı sürüşler ve sıcaklık lastiklerin aşınmasına neden olur.


Mevsimine Uygun Lastik Kullanın

Yaz ve kış lastikleri bulundukları mevsime uygun şartlar için üretilir. Lastiğin yapımında kullanılan malzeme, lastiğin kalınlığı, diş derinliği vb. Tüm detaylar mevsim şartları göz önünde bulundurularak tasarlanır. Dolayısıyla lastiklere zarar vermemek ve ömrünü kısaltmamak için uygun mevsimde kullanmak gerekir.
Bu yazıya da göz atabilirsiniz:  KIŞ LASTİKERİ YAZIN KULLANILIRSA NE OLUR?


Lastik Rotasyonu Yapın

Otomobilinizin lastikleri kullanım şeklinize, bulunduğunuz bölgenin yer şekillerine, araçta bulunan yolcuların dağılımına vb. etkenlere göre birbirinden farklı derecelerde aşınır. Böyle bir durumda dört lastiğin ömrü birbirinden farklılaşır. Belirli periyotlarla(Örneğin 10bin kilometrede bir) lastiklerin yerlerini değiştirmek, diğerlerine göre daha fazla aşınan lastiklerin ömrünü uzatmanıza yardımcı olabilir.


Araçtaki Ağırlığı Azaltın

Aracınızda ne kadar fazla yük olursa lastiklerin aşınma oranı o derecede fazla olur. Ağırlık nedeniyle yer çekimi kuvveti ve sürtünme katsayısı artar. Aracınızda bulunan gereksiz ağırlık yapan eşyaları boşaltmayı deneyebilirsiniz. Bu sayede hem lastiklerinizi daha fazla korumuş hem de yakıt tasarrufu yapmış olursunuz.

Oto Ekspertiz Nedir?
Oto ekspertiz; bir otomobilin, konusunda uzman personeller tarafından teknik cihazlar yardımıyla A’dan Z’ye incelenmesi ve tüm kontrollerin sonucunda aracın genel durumuna dair rapor oluşturulmasıdır. Ekspertiz raporu(link: https://otorapor.com/ornek-raporlar2), aracın teknik incelemelerinin yanı sıra Otorapor ekspertiz uzmanlarının görüşlerini, değerlendirmelerini ve aracın masraf çıkartabilecek parçaları gibi yorumları da içermektedir. Tam kapsamlı bir ekspertizde; kaporta/boya, motor, mekanik, fren/süspansiyon, dinamometre, iç ve dış kondisyon, OBD/beyin testleri ve aracın borç/ceza sorgulamaları gerçekleştirilmektedir. Hemen randevu(link: https://otorapor.com/Arac/Randevu) alarak kendi aracınızın veya satın alacağınız aracın durumu hakkında detaylı rapora sahip olun.

Neden Oto Ekspertiz Yaptırılmalı?
Otomobil satın almadan önce mutlaka ekspertiz yaptırarak yatırımınızı garanti altına almalısınız. Satın alacağınız aracı gerçek değerinde almak, aracın performansını bilmek ve satarken sürprizle karşılaşmamak için Otoraporlamalısınız. Ekspertiz yaptırmadan satın alacağınız aracın; kilometresinin düşürülmüş, kayıt dışı tamir işlemi görmüş, çeşitli hilelerde(link: https://otorapor.com/ikinci-elde-dolandiricilik-hikayeleri) kullanılmış ve bilmediğiniz kusurlarının örtülmüş olma ihtimali oldukça yüksektir.

Kurumsal Oto Ekspertiz
Türkiye’de gelişmekte olan ekspertiz sektörünün en önemli kriterlerine Otorapor ile sahip olabilirsiniz. Tüm operasyonunu tarafsızlık ve bağımsızlık ilkesiyle gerçekleştiren Otorapor, ikinci el otomobil ticaretinin güvenle gerçekleşmesini sağlamaktadır. Hem ekspertiz öncesinde hem de ekspertiz sonrasında sunduğu hizmetler ve çözümlerle müşterilerine sıra dışı bir deneyim sunmaktadır.

501 Nokta Ekspertiz
Aracınızın ekspertizi, Otorapor tarafından tescillenmiş 501 noktanın kontrolleri yapılarak gerçekleştirilir. Tüm bu noktalara ait detaylı raporlama yapılır. Tüm müşterilerimize hitap eden, farklı kontrol noktalarına sahip ekspertiz paketleri (link: https://otorapor.com/coklu-paketler2) bulunmaktadır. Aracınızın markasına, modeline ve taleplerinize göre paketlerden birisini tercih ederek ekspertiz işlemlerine başlayabilirsiniz.

Otorapor ile TSE Belgeli Ekspertiz
TSE tarafından istenen tüm şartları karşılayan ekspertiz bayileri, hizmet yeterlilik belgesi ile sertifikalandırılır. Bu sertifika sayesinde ekspertiz raporu, TSE hizmet standartları çerçevesinde oluşturulur.

Otorapor ile Garantili Ekspertiz
Otorapor, garanti şartlarını (link: https://otorapor.com/2--el-otomobil-garantisi) sağlaması durumunda (yaş,km,ağır hasarsızlık,kg vb.) ekspertizi yapılan araca kaporta/boya ve motor/mekanik garanti poliçesi oluşturmaktadır. Garantinin süresi içerisinde aracınızı garanti altında kullanma imkanına sahip olacaksınız.

Oto Ekspertiz Yaptırmak Zorunlu mu?
2.El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticaretine İlişkin Yönetmelik’e (https://otorapor.com/ikinciel-yasasi) göre; ikinci el otomobil veya arazi taşıtı satışı yapan işletme tarafından, satışın yapıldığı tarihten üç gün içinde yapılmış olan ekspertiz raporu şartı aranmaktadır. Bu zorunluluk şahsi alım/satımlar için henüz zorunlu hale getirilmemiştir.

Otorapor Akademi
Otorapor, kendi bünyesinde yetiştirdiği ekspertiz uzmanlarını görevlendirmektedir. Otorapor Akademi bünyesinde eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar, eğitimin ardından sertifikalı oto ekspertiz uzmanı olarak görevlendirilmektedir.

Otorapor Bayisi Olmak
Otorapor, denenmiş ve kanıtlanmış başarılarıyla rakiplerinden her zaman bir adım önde yer almaktadır. Bu başarılara ortak olmak için başvuruda(https://otorapor.com/bayilik-franchise-basvurusu) bulunabilirsiniz. Otorapor bayilik şartlarını (https://otorapor.com/bayilik-franchise-sartlari) karşılayan adayların değerlendirme süreci tamamlandıktan sonra bayi açılış süreci başlamaktadır. Ayrıca, farklı bir marka çatısı altında bulunan ekspertiz firmalarının Otorapor’a dönüşüm (https://otorapor.com/Form/Index?id=18) başvuruları da değerlendirilmektedir.

Otorapor Mobil ile Ekspertiz Raporunuz Cebinizde
Otorapor’un güçlü bilişim altyapısının bir ürünü olan Otorapor Mobil(https://otorapor.com/otorapor-mobil) uygulaması ile ekspertiz raporunu istediğiniz her an yanınızda taşıyabilme imkanına sahipsiniz. QR kod(https://www.youtube.com/watch?v=HCrSGecjJ8c&t=262s) uygulamasıyla ekspertiz raporunuzu dijital olarak mobil cihazlarınıza kaydedebilirsiniz.

Eski Ekspertiz Raporunuza Erişin
Rapor sorgulama ekranından (https://otorapor.com/Arac/Rapor) eski ekspertiz raporunuza ulaşabilir, satın almayı düşündüğünüz araç daha önce otoraporlandıysa bu aracın eski ekspertiz raporunu sorgulayabilirsiniz. Sorgulama sonucunda aracın raporunu dijital olarak saklayabilirsiniz.

Otorapor Youtube Kanalı ile Otomobil Gündemi
Birbirinden farklı içeriklerin sunulduğu Otorapor youtube kanalında (https://www.youtube.com/user/otorapor), otomobil gündemine dair gelişmeleri takip edebilir ve otomobil hakkında sıra dışı bilgilere sahip olabilirsiniz. Her hafta paylaşılan eğitici ve bilgilendirici videoları kaçırmamak için youtube kanalımızı ziyaret etmeyi ve abone olmayı unutmayın.

Göz atın

Elektikli araçta bitcoin madenciliği yapılır mı? (https://www.youtube.com/watch?v=vBkIxD9TwRw&t=102s)

Otomobil Sektörüne Balyoz: Çip Krizi (https://www.youtube.com/watch?v=beiVwvZTAo0&t=1388s)

Devamını Göster