• TARAFSIZ, BAĞIMSIZ, PROFESYONEL

İETTS İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticareti Bilgi Sistemi

(Son Güncelleme : 12.11.2018 )
GİRİŞ YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ: İKİNCİ EL MOTORLU KARA TAŞITI TİCARETİ BİLGİ SİSTEMİ (İETTS) 
UYGULAMA KULLANICISI  
YARDIM REHBERİ 
 
 GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI 2018 
 
KAYIT VE GİRİŞ İŞLEMLERİ 
1.1. YENİ ÜYELİK: 
Yeni bir kullanıcının sisteme kayıt olma aşamaları aşağıda belirtilmiştir: 
Giriş penceresi üzerinde “Üye Ol” linkine tıklandıktan sonra;  Eski ve yeni T.C. kimlik numarası olan kişiler T.C. Kimlik Numarası ile, 
sisteme kayıt olabileceklerdir. İlgili ekran ara yüzü aşağıda yer almaktadır. 
 
 
T.C. Kimlik Numarası İle Kayıt İşlemleri 
“Üye Ol” linkine tıklandıktan sonra;  “T.C. Kimlik No ile Başvuru” alanı otomatik olarak açılmaktadır.  T.C. Kimlik numarası ile başvuru yapacak olan kullanıcılar için doldurulması gereken  alanlar aşağıda belirtilmiştir:  T.C. Kimlik No  Nüfus Cüzdanı Seri   Nüfus Cüzdan No  Yukarıda belirtilen alanlar doldurulduktan sonra sisteme kayıt olabilmek için kullanıcı bilgilerinin “KPS’den Onayla” butonuna tıklanarak Kimlik Paylaşım Sistemi(KPS) üzerinden onaylanması gerekmektedir.  
İlgili ekran ara yüzü aşağıda yer almaktadır. 

 GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI 2018 
 
 “T.C. Kimlik No ile Başvuru” ekran ara yüzünde aynı bilgilere sahip kullanıcı daha önce sistemde var ise “Bu T.C. Kimlik Numarası sistemde kayıtlıdır” şeklinde kullanıcıya uyarı vermektedir.  Girilen bilgiler hatalı olduğunda “Kimlik Bilgileri Hatalıdır” şeklinde kullanıcıya uyarı vermektedir. 
Yeni T.C. Kimlik Numarası İle Kayıt İşlemleri 
“Üye Ol” linkine tıklandıktan sonra;  Yeni T.C. Kimlik numarasına sahip kullanıcılar için ekranın sağ tarafında yer alan “Yeni T.C. Kimlik No ile Kayıt” alanına tıklandıktan sonra yeni T.C. Kimlik No ile kayıt ekranı açılmaktadır.  Yeni T.C. Kimlik numarası ile başvuru yapacak olan kullanıcılar için doldurulması gereken alanlar aşağıda belirtilmiştir:  T.C. Kimlik No  Nüfus Cüzdanı Seri   Yukarıda belirtilen alanlar doldurulduktan sonra sisteme kayıt olabilmek için kullanıcı bilgilerinin “KPS’den Onayla” butonuna tıklanarak Kimlik Paylaşım Sistemi(KPS) üzerinden onaylanması gerekmektedir.  
İlgili ekran ara yüzü aşağıda yer almaktadır. 

 GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI 2018 
 
1.2. GİRİŞ İŞLEMLERİ: 
Kullanıcılar sisteme giriş yapmak için; 
“Giriş” butonuna tıklandığında “Giriş Penceresi” üzerinde Giriş Ekranı otomatik olarak açılmaktadır. 
Daha önce sisteme kayıt olmuş kullanıcılar;  Kullanıcı Adı  Şifre  Güvenlik Sorusu 
alanlarını doldurduktan sonra “Giriş” butonuna tıklayarak sisteme giriş yapabileceklerdir. İlgili ekran ara yüzü aşağıda yer almaktadır. 
 

 GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI 2018 
 Ekran üzerinde girilen bilgiler hatalı olduğunda sistem “Kullanıcı bilgileri hatalıdır” uyarısını vermektedir. 
Başarılı Giriş İşlemi 
Sisteme başarılı bir şekilde giriş yaptıktan sonra aşağıda belirtilen ana sayfa açılır. İlgili ekran ara yüzü aşağıda yer almaktadır. 
 
Başarılı bir şekilde sisteme giriş yapıldıktan sonra ekran üzerinde;  Yeni Başvuru  Onaylanan Başvurularım  Reddedilen Başvurularım 
olmak üzere 3 alan bulunmaktadır. İlgili ekran ara yüzü aşağıda yer almaktadır. 
 
Sisteme giriş yapıldıktan sonra ana sayfa üzerinde üst menüde aşağıdaki bilgiler yer almaktadır:  Ana Sayfa  Başvurular  Yetki Belgesi Başvurusu   Belge Yenileme Başvurusu 
İlgili ekran ara yüzü aşağıda yer almaktadır. 

 GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI 2018 
 
 
1.3. BAŞVURU İŞLEMLERİ: 
Yetki belgesi başvuru işlemleri için sisteme başarılı bir şekilde giriş yapıldıktan sonra;  YENİ BAŞVURU alanından,  Üst menüde yer alan “Yetki Belgesi Başvurusu” alanından 
2 şekilde başvuru işlemi başlatılabilmektedir. İlgili ekran ara yüzü aşağıda yer almaktadır. 
 
“YENİ BAŞVURU” Alanından Başvuru İşlemleri 
“Yeni Başvuru” ekranının altında yer alan “Detay” butonuna tıklanarak başvuru işlemleri başlatılır. “ Detay” butonuna tıklandıktan sonra ekran üzerinde;  Ticari İşletme  Esnaf İşletmesi 

 GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI 2018 
olmak üzere 2 alan bulunmaktadır. Belge başvurusunda bulunulacak işletme türü seçilerek işlemlere devam edilir. İlgili ekran ara yüzü aşağıda yer almaktadır. 
 
Ticari İşletme Başvuru İşlemleri Yetki belgesi başvurusunda bulunulan işletme “Ticari İşletme” ise, “Ticari İşletme” alanından “Devam Et” butonuna tıklanarak başvuru işlemleri başlatılır. Açılan ekranda;  Yetkilisi Olduğunuz İşletmeler  İşletme Detay Bilgileri 
olmak üzere 2 alan bulunmaktadır.  
“Yetkilisi Olduğunuz İşletmeler” alanında;  MERSİS(Merkezi Sicil Kayıt Sistemi) üzerinde yetkili olduğunuz işletmeler listelenmektedir. 
“İşletme Detay Bilgileri” alanında; 
Seçilen işletmeye ait MERSİS sisteminden alınan aşağıdaki bilgiler listelenmektedir.  Unvan  Mersis No  Kuruluş Tarihi  E-Posta  Vergi Dairesi/No  Ticaret Sicil Numarası  Ticaret Sicil Müdürlüğü  Adres 
İşletme bilgilerine ek olarak bu alanda başvuru yapmak istenilen yetkili seçilerek seçilen yetkiliye ait;  “MYB” alanından MYK(Mesleki Yeterlilik Kurumu)’dan alınan MYB(Mesleki Yeterlilik Belgesi) bilgisinin kontrol edilmesi,  “Diploma” alanından yetkiliye ait Lise Mezuniyet Belgesinin yüklenmesi gerekmektedir. 
NOT: İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticareti Bilgi Sisteminden yetki belgesi başvurusunda bulunabilmek için başvuruda bulunan işletme yetkilisinin Mesleki Yeterlilik Belgesinin olması gerekmektedir. 
 İlgili ekran ara yüzü aşağıda yer almaktadır. 

 GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI 2018 
 
Ekranın sağ tarafında yer alan “Yetkili Olduğunuz İşletmeler” alanından yetki belgesi almak için başvurduğunuz işletme seçilerek, işletmeye ait MERSİS’den alınan bilgiler “İşletme Detay Bilgileri” kısmında görüntülenmektedir. 
NOT: İşletmenize ait herhangi bir yanlış bilgi olması durumunda işletmenizin bağlı bulunduğu Ticaret Sicil Müdürlüğüne başvurmanız gerekmektedir. 
“Başvuru Yapmak İstediğiniz Yetkiliyi Seçiniz” alanından başvuru yapılmak istenen MYB’si olan yetkili seçilerek yetkiliye ait “Diploma” alanından yetkiliye ait Lise Mezuniyet Belgesi yüklenmelidir, Lise Mezuniyet Belgesi bulunmayan kişilerin işletmenin hangi tarihte faaliyete geçtiklerini gösteren Faaliyet Belgesi yüklenmelidir. İlgili belgeler yüklendikten sonra “Başvuru Yap” butonuna tıklanarak başvuru incelenmek üzere ilgili Ticaret İl Müdürlüğüne gönderilir.  
Başvurunuz incelendikten sonra eğer onaylanmışsa “ONAYLANAN BAŞVURULARIM” alanında, onaylanmamışsa “REDDEDİLEN BAŞVURULARIM” alanında görüntülenir. İlgili ekran ara yüzü aşağıda yer almaktadır. 
 
 
 
“ONAYLANAN BAŞVURULARIM” alanından Detay’a tıklayarak ilgili Ticaret İl Müdürlüğü tarafından onaylanan başvurunuz sonucunda oluşan Yetki Belgenizi indirebilirsiniz. “REDDEDİLEN BAŞVURULARIM” alanından Detay’a tıklayarak ilgili Ticaret İl Müdürlüğü tarafından reddedilen başvurunuzu ret gerekçeleri ile birlikte görüntüleyebilirsiniz. 

Etiketler

Oto Ekspertiz Nedir?
Oto ekspertiz; bir otomobilin, konusunda uzman personeller tarafından teknik cihazlar yardımıyla A’dan Z’ye incelenmesi ve tüm kontrollerin sonucunda aracın genel durumuna dair rapor oluşturulmasıdır. Ekspertiz raporu(link: https://otorapor.com/ornek-raporlar2), aracın teknik incelemelerinin yanı sıra Otorapor ekspertiz uzmanlarının görüşlerini, değerlendirmelerini ve aracın masraf çıkartabilecek parçaları gibi yorumları da içermektedir. Tam kapsamlı bir ekspertizde; kaporta/boya, motor, mekanik, fren/süspansiyon, dinamometre, iç ve dış kondisyon, OBD/beyin testleri ve aracın borç/ceza sorgulamaları gerçekleştirilmektedir. Hemen randevu(link: https://otorapor.com/Arac/Randevu) alarak kendi aracınızın veya satın alacağınız aracın durumu hakkında detaylı rapora sahip olun.

Neden Oto Ekspertiz Yaptırılmalı?
Otomobil satın almadan önce mutlaka ekspertiz yaptırarak yatırımınızı garanti altına almalısınız. Satın alacağınız aracı gerçek değerinde almak, aracın performansını bilmek ve satarken sürprizle karşılaşmamak için Otoraporlamalısınız. Ekspertiz yaptırmadan satın alacağınız aracın; kilometresinin düşürülmüş, kayıt dışı tamir işlemi görmüş, çeşitli hilelerde(link: https://otorapor.com/ikinci-elde-dolandiricilik-hikayeleri) kullanılmış ve bilmediğiniz kusurlarının örtülmüş olma ihtimali oldukça yüksektir.

Kurumsal Oto Ekspertiz
Türkiye’de gelişmekte olan ekspertiz sektörünün en önemli kriterlerine Otorapor ile sahip olabilirsiniz. Tüm operasyonunu tarafsızlık ve bağımsızlık ilkesiyle gerçekleştiren Otorapor, ikinci el otomobil ticaretinin güvenle gerçekleşmesini sağlamaktadır. Hem ekspertiz öncesinde hem de ekspertiz sonrasında sunduğu hizmetler ve çözümlerle müşterilerine sıra dışı bir deneyim sunmaktadır.

501 Nokta Ekspertiz
Aracınızın ekspertizi, Otorapor tarafından tescillenmiş 501 noktanın kontrolleri yapılarak gerçekleştirilir. Tüm bu noktalara ait detaylı raporlama yapılır. Tüm müşterilerimize hitap eden, farklı kontrol noktalarına sahip ekspertiz paketleri (link: https://otorapor.com/coklu-paketler2) bulunmaktadır. Aracınızın markasına, modeline ve taleplerinize göre paketlerden birisini tercih ederek ekspertiz işlemlerine başlayabilirsiniz.

Otorapor ile TSE Belgeli Ekspertiz
TSE tarafından istenen tüm şartları karşılayan ekspertiz bayileri, hizmet yeterlilik belgesi ile sertifikalandırılır. Bu sertifika sayesinde ekspertiz raporu, TSE hizmet standartları çerçevesinde oluşturulur.

Otorapor ile Garantili Ekspertiz
Otorapor, garanti şartlarını (link: https://otorapor.com/2--el-otomobil-garantisi) sağlaması durumunda (yaş,km,ağır hasarsızlık,kg vb.) ekspertizi yapılan araca kaporta/boya ve motor/mekanik garanti poliçesi oluşturmaktadır. Garantinin süresi içerisinde aracınızı garanti altında kullanma imkanına sahip olacaksınız.

Oto Ekspertiz Yaptırmak Zorunlu mu?
2.El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticaretine İlişkin Yönetmelik’e (https://otorapor.com/ikinciel-yasasi) göre; ikinci el otomobil veya arazi taşıtı satışı yapan işletme tarafından, satışın yapıldığı tarihten üç gün içinde yapılmış olan ekspertiz raporu şartı aranmaktadır. Bu zorunluluk şahsi alım/satımlar için henüz zorunlu hale getirilmemiştir.

Otorapor Akademi
Otorapor, kendi bünyesinde yetiştirdiği ekspertiz uzmanlarını görevlendirmektedir. Otorapor Akademi bünyesinde eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar, eğitimin ardından sertifikalı oto ekspertiz uzmanı olarak görevlendirilmektedir.

Otorapor Bayisi Olmak
Otorapor, denenmiş ve kanıtlanmış başarılarıyla rakiplerinden her zaman bir adım önde yer almaktadır. Bu başarılara ortak olmak için başvuruda(https://otorapor.com/bayilik-franchise-basvurusu) bulunabilirsiniz. Otorapor bayilik şartlarını (https://otorapor.com/bayilik-franchise-sartlari) karşılayan adayların değerlendirme süreci tamamlandıktan sonra bayi açılış süreci başlamaktadır. Ayrıca, farklı bir marka çatısı altında bulunan ekspertiz firmalarının Otorapor’a dönüşüm (https://otorapor.com/Form/Index?id=18) başvuruları da değerlendirilmektedir.

Otorapor Mobil ile Ekspertiz Raporunuz Cebinizde
Otorapor’un güçlü bilişim altyapısının bir ürünü olan Otorapor Mobil(https://otorapor.com/otorapor-mobil) uygulaması ile ekspertiz raporunu istediğiniz her an yanınızda taşıyabilme imkanına sahipsiniz. QR kod(https://www.youtube.com/watch?v=HCrSGecjJ8c&t=262s) uygulamasıyla ekspertiz raporunuzu dijital olarak mobil cihazlarınıza kaydedebilirsiniz.

Eski Ekspertiz Raporunuza Erişin
Rapor sorgulama ekranından (https://otorapor.com/Arac/Rapor) eski ekspertiz raporunuza ulaşabilir, satın almayı düşündüğünüz araç daha önce otoraporlandıysa bu aracın eski ekspertiz raporunu sorgulayabilirsiniz. Sorgulama sonucunda aracın raporunu dijital olarak saklayabilirsiniz.

Otorapor Youtube Kanalı ile Otomobil Gündemi
Birbirinden farklı içeriklerin sunulduğu Otorapor youtube kanalında (https://www.youtube.com/user/otorapor), otomobil gündemine dair gelişmeleri takip edebilir ve otomobil hakkında sıra dışı bilgilere sahip olabilirsiniz. Her hafta paylaşılan eğitici ve bilgilendirici videoları kaçırmamak için youtube kanalımızı ziyaret etmeyi ve abone olmayı unutmayın.

Göz atın

Elektikli araçta bitcoin madenciliği yapılır mı? (https://www.youtube.com/watch?v=vBkIxD9TwRw&t=102s)

Otomobil Sektörüne Balyoz: Çip Krizi (https://www.youtube.com/watch?v=beiVwvZTAo0&t=1388s)

Devamını Göster