Otomobil ticareti denildiği zaman her insanın aklında mutlaka bir kuşku ve şüphe oluşmaktadır. Ne yazık ki geçmişten günümüze yaşanan dolandırıcılık sebebiyle insanların ikinci el otomobile bakış açısını olumsuz etkilemiştir “acaba dolandırılır mıyım?” sorusu ister istemez akıllardan geçmektedir. Özellikle daha önce hiç araç alıp satmamış kişilerde endişe ve heyecan duygusu fazla olmaktadır. Hatta sırf bu yüzden daha fazla borca girerek sıfır araç almaya yönelen ve ikinci el otomobil alma riskine girmeyen oldukça fazla tüketici bulunmaktadır.
Otorapor olarak en büyük hedefimiz otomobil ticaretinde yaşanan tatsız olayların önüne geçmek, güven ortamını geliştirmek ve insanları bu konuda bilinçlendirmektir. Kurulduğumuz günden beri birçok olaya tanıklık ettik ve tecrübe edindik. Birkaç örnek hikâye paylaşmak ve bu konuda sizleri bilgilendirmek amacıyla bu yazıyı hazırladık.
Hikâyeleri paylaşmadan önce önemli bir uyarı: Fiyatı olması gerekenin çok altında ilana koyulan ve sorunsuz olduğu beyan edilen araçlara çok temkinli yaklaşın!
Satılan Arabanın Borcunu Alıcı Ödemeli mi?
Bu sorunun cevabı net bir şekilde hayır olmalıdır. Alıcı hiçbir borcu kendi üzerine almamalıdır. Sebebi ise;
Satıcı, alıcının ilgisini çekebilmek için olması gerekenden düşük bir fiyata aracını ilana koyuyor. Aracın kontrolleri, ekspertizi vb. tüm süreç sorunsuz bir şekilde hallediliyor. Satış kısmına gelindiği zaman, satıcı aracının veya kendisinin kredi, trafik cezası, vergi borcu vb. herhangi bir borcunun olduğunu beyan ediyor. Borcu alıcının üstlenmesini, zaten aracın fiyatını düşük tuttuğunu ve ona rağmen yine borcu fiyattan düşeceğini söylüyor. Eğer alıcı borcu öderse, satıcı borcunu ödeterek aracın satışından vazgeçiyor. Alıcı ise maalesef borcu ödediğiyle kalıyor.
Alacağınız Aracın Plakasını Adınız gibi Ezbere Bilin!
Klasik hikâyelerinden bir tanesi ise filo araçlarıyla yapılan dolandırıcılıktır. Bildiğiniz gibi filo araçları genellikle son rakamları hariç aynı sayılardan ve harflerden oluşmaktadır. Birisi sorunlu diğeri sorunsuz 2 araca sahip satıcı, sağlam olan aracı ilana koyuyor ve müşteriye gösteriyor. Ekspertiz işlemlerini gerçekleştiriyor. Noter işlemleri başlayana kadar her şey olması gerektiği gibi sorunsuz ilerliyor. Satış sözleşmesinde yer alan ruhsat bilgileri ise sorunlu araca ait oluyor. Plakalar çok benzer olduğu için alıcı durumun farkında olmuyor. Araç satış işlemleri sırasında satıcı türlü bahanelerle noterden kısa süreliğine çıkıyor ve sağlam aracın yerine sorunlu aracı getiriyor veya bu değişikliği suç ortakları yapıyor. Satıcı farkında olmadan sorunlu arabayı satın almış oluyor.
Dolayısıyla; gördüğünüz aracın plaka ve şasi numarasının, araç satış sözleşmesinde yazan ruhsat bilgileriyle aynı olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.
Kapora Dolandırıcılığı
Yine alıcının ilgisini üzerine çekebilmek araç düşük fiyattan ilana koyuluyor. Sebep olarak araca talebin çok fazla olduğu bildirilerek alıcıdan çok cüzi bir miktarda kaparo isteniyor. Birkaç kişiden kaparo toplayan satıcı ilanı yayından kaldırıyor ve kayıplara karışıyor.
Otomobil Pazarlarındaki Şebekelere Dikkat!
İkinci el otomobil pazarlarında tiyatro sahnelerini aratmayacak kurgular düzenleyen şebekelere rastlama ihtimalini göz önünde bulundurmanızı tavsiye ediyoruz. Fiyat kırmak için sizin beğendiğiniz araçla ilgileniyormuş gibi yapanlar, sahte usta getirtip aracın sorunsuz olduğunu söyletenler, 2-3 kişilik şebeke kurup bu tarz dolandırma yöntemlerine başvuran dolandırıcılara karşı dikkatli olunmalıdır.
Sorunsuz Olarak Sunulan Araçlar
Bu tarz ilanlara dolandırıcılıktan ziyade yalan ilan demek daha mantıklı olabilir. Piyasada aracının kusurlarını saklamaya çalışan, aracı olduğundan farklı tanıtan, aracın kilometresini düşüren, özellikle de hiç kazaya karışmadığını beyan edip insanları kandırmaya çalışan çok sayıda dolandırıcı bulunmaktadır.
Otorapor profesyonel ekibiyle, objektiflikten asla taviz vermeden aracınızın eksperiztizini yaparak size en doğru bilgileri aktarmayı görev olarak üstlenmiştir. Otoraporlayın içiniz rahat olsun.