Şanzıman yağı kaçağı sorununu öğrenmek ve mümkün olduğunca ömrünü korumak için şanzıman yağıyla ilgili birkaç bilgiyi aktarmamızda fayda var.
Şanzıman yağı, araçlarda vites geçişlerini ve güç aktarımını sağlayan şanzıman içerisinde sürtünmeyi en aza indirerek, dişlilerin ve rulmanların kolay çalışmasını sağlayan ve aynı zamanda bu ekipmanları koruyan madeni sıvıdır.
Şanzıman yağının görevlerine değinecek olursak;
-Sürtünmeyi azaltmak: Dişliler ve diğer şanzıman parçaları birbirine sürtündüğünde ısı ve aşınma oluşur. Şanzıman yağı, bu sürtünmeyi azaltarak dişlilerin ve diğer parçaların daha uzun ömürlü olmasını sağlar.
-Soğutma: Şanzıman çalışırken ısı üretir. Şanzıman yağı, bu ısıyı dağıtarak şanzımanın aşırı ısınmasını önler.
-Temizlik: Şanzıman yağı, şanzımandaki metal parçaların aşınmasından kaynaklanan toz ve kirleri temizler.
-Koruma: Şanzıman yağı, dişlileri ve diğer parçaları korozyondan ve paslanmadan korur.
Şanzıman yağı değişimi, aracın kullanım kılavuzunda belirtilen aralıklarla yapılmalıdır. Genellikle, otomatik şanzımanlarda her 60.000-80.000 km'de bir, manuel şanzımanlarda ise her 100.000-120.000 km'de bir şanzıman yağı değişimi yapılması önerilir. Şanzıman yağı değişimi, yetkili servis veya usta bir tamirci tarafından yapılmalıdır.
Her zaman aracın kullanıcı el kitabını kontrol ederek başlayın. En iyi şanzıman yağı, aracınızın yılına, markasına, modeline ve şanzıman tipine bağlı olacaktır. Şanzıman yağı seçerken, tavsiye edilen yağ türüne ve viskoziteye dikkat etmeniz önemlidir. Şanzıman yağları farklı viskozitelerde gelir ve optimum performans için doğru viskozite çok önemlidir. Manuel şanzıman yağı genellikle otomatik şanzıman yağından daha kalındır ve yanlış türün kullanılması şanzımanın hasar görmesine neden olabilir
Aracın geleneksel bir sıvıya mı yoksa sentetik bir sıvıya mı ihtiyaç duyduğunu belirleyin. Çoğu modern araç, üstün performansları ve uzun ömürleri nedeniyle sentetik bildiğiniz ve kalitesinden emin olduğunuz bir tedarikçiden satın aldığınızdan emin olun.
Aracınızda aşağıdaki belirtilerden bir ya da birkaçını yaşıyorsanız şanzımanda yağ kaçağı olabileceğini söyleyebiliriz. Bu belirtiler;
-Aracın Altında Kırmızı veya Kahverengi Su Birikintisi: Şanzıman yağı sızıntısının en belirgin işareti aracın altında kırmızı veya kahverengi sıvı birikintisidir.
-Düşük Sıvı Seviyesi: Şanzıman yağı seviyesi düşükse bu bir sızıntıya işaret edebilir. Sıvı seviyesini düzenli olarak kontrol edin ve gerekirse tamamlayın.
-Yanık Kokusu: Yanık kokusu, düşük şanzıman yağı seviyeleri veya sızıntı nedeniyle aşırı ısınmanın işareti olabilir.
-Sürtünme veya Garip Sesler: Şanzıman sürtünme veya garip sesler çıkarıyorsa, bunun nedeni bir sızıntının neden olduğu yağlama eksikliği olabilir.
-Gecikmeli Devreye Alma: Aracın vitese geçmesi normalden uzun sürüyorsa bu, şanzıman yağı sızıntısının işareti olabilir.
Şanzıman yağı kaçağının birden fazla sebebi olabilir. Bunlardan kısaca bahsedecek olursak; araçta meydana gelen conta yanığı, yüksek ısıyla çalışmaya bağlı aşınmalar, yağ hatlarının hasar görmesi, şanzıman ve şanzıman yağı ile ilgili aksamların hatalı montajı vb. sebepler yağ kaçağını tetikleyebilir.
Aracınızda yağ kaçağı olduğundan şüpheleniyorsanız, herhangi bir yağ kaçağı olup olmadığını öğrenmek için size en yakın Otorapor bayisini ziyaret ederek aracınızın testini yaptırabilirsiniz.
Oto Ekspertiz Nedir?
Oto ekspertiz; bir otomobilin, konusunda uzman personeller tarafından teknik cihazlar yardımıyla A’dan Z’ye incelenmesi ve tüm kontrollerin sonucunda aracın genel durumuna dair rapor oluşturulmasıdır. Ekspertiz raporu(link: https://otorapor.com/ornek-raporlar2), aracın teknik incelemelerinin yanı sıra Otorapor ekspertiz uzmanlarının görüşlerini, değerlendirmelerini ve aracın masraf çıkartabilecek parçaları gibi yorumları da içermektedir.
Tam kapsamlı bir ekspertizde; kaporta/boya, motor, mekanik, fren/süspansiyon, dinamometre, iç ve dış kondisyon, OBD/beyin testleri ve aracın borç/ceza sorgulamaları gerçekleştirilmektedir.
Hemen randevu(link: https://otorapor.com/Arac/Randevu) alarak kendi aracınızın veya satın alacağınız aracın durumu hakkında detaylı rapora sahip olun.
Neden Oto Ekspertiz Yaptırılmalı?
Otomobil satın almadan önce mutlaka ekspertiz yaptırarak yatırımınızı garanti altına almalısınız. Satın alacağınız aracı gerçek değerinde almak, aracın performansını bilmek ve satarken sürprizle karşılaşmamak için Otoraporlamalısınız. Ekspertiz yaptırmadan satın alacağınız aracın; kilometresinin düşürülmüş, kayıt dışı tamir işlemi görmüş, çeşitli hilelerde(link: https://otorapor.com/ikinci-elde-dolandiricilik-hikayeleri) kullanılmış ve bilmediğiniz kusurlarının örtülmüş olma ihtimali oldukça yüksektir.
Kurumsal Oto Ekspertiz
Türkiye’de gelişmekte olan ekspertiz sektörünün en önemli kriterlerine Otorapor ile sahip olabilirsiniz. Tüm operasyonunu tarafsızlık ve bağımsızlık ilkesiyle gerçekleştiren Otorapor, ikinci el otomobil ticaretinin güvenle gerçekleşmesini sağlamaktadır. Hem ekspertiz öncesinde hem de ekspertiz sonrasında sunduğu hizmetler ve çözümlerle müşterilerine sıra dışı bir deneyim sunmaktadır.
501 Nokta Ekspertiz
Aracınızın ekspertizi, Otorapor tarafından tescillenmiş 501 noktanın kontrolleri yapılarak gerçekleştirilir. Tüm bu noktalara ait detaylı raporlama yapılır.
Tüm müşterilerimize hitap eden, farklı kontrol noktalarına sahip ekspertiz paketleri (link: https://otorapor.com/coklu-paketler2) bulunmaktadır. Aracınızın markasına, modeline ve taleplerinize göre paketlerden birisini tercih ederek ekspertiz işlemlerine başlayabilirsiniz.
Otorapor ile TSE Belgeli Ekspertiz
TSE tarafından istenen tüm şartları karşılayan ekspertiz bayileri, hizmet yeterlilik belgesi ile sertifikalandırılır. Bu sertifika sayesinde ekspertiz raporu, TSE hizmet standartları çerçevesinde oluşturulur.
Otorapor ile Garantili Ekspertiz
Otorapor, garanti şartlarını (link: https://otorapor.com/2--el-otomobil-garantisi) sağlaması durumunda (yaş,km,ağır hasarsızlık,kg vb.) ekspertizi yapılan araca kaporta/boya ve motor/mekanik garanti poliçesi oluşturmaktadır. Garantinin süresi içerisinde aracınızı garanti altında kullanma imkanına sahip olacaksınız.
Oto Ekspertiz Yaptırmak Zorunlu mu?
2.El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticaretine İlişkin Yönetmelik’e (https://otorapor.com/ikinciel-yasasi) göre; ikinci el otomobil veya arazi taşıtı satışı yapan işletme tarafından, satışın yapıldığı tarihten üç gün içinde yapılmış olan ekspertiz raporu şartı aranmaktadır. Bu zorunluluk şahsi alım/satımlar için henüz zorunlu hale getirilmemiştir.
Otorapor Akademi
Otorapor, kendi bünyesinde yetiştirdiği ekspertiz uzmanlarını görevlendirmektedir. Otorapor Akademi bünyesinde eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar, eğitimin ardından sertifikalı oto ekspertiz uzmanı olarak görevlendirilmektedir.
Otorapor Bayisi Olmak
Otorapor, denenmiş ve kanıtlanmış başarılarıyla rakiplerinden her zaman bir adım önde yer almaktadır. Bu başarılara ortak olmak için başvuruda(https://otorapor.com/bayilik-franchise-basvurusu) bulunabilirsiniz. Otorapor bayilik şartlarını (https://otorapor.com/bayilik-franchise-sartlari) karşılayan adayların değerlendirme süreci tamamlandıktan sonra bayi açılış süreci başlamaktadır. Ayrıca, farklı bir marka çatısı altında bulunan ekspertiz firmalarının Otorapor’a dönüşüm (https://otorapor.com/Form/Index?id=18) başvuruları da değerlendirilmektedir.
Otorapor Mobil ile Ekspertiz Raporunuz Cebinizde
Otorapor’un güçlü bilişim altyapısının bir ürünü olan Otorapor Mobil(https://otorapor.com/otorapor-mobil) uygulaması ile ekspertiz raporunu istediğiniz her an yanınızda taşıyabilme imkanına sahipsiniz. QR kod(https://www.youtube.com/watch?v=HCrSGecjJ8c&t=262s) uygulamasıyla ekspertiz raporunuzu dijital olarak mobil cihazlarınıza kaydedebilirsiniz.
Eski Ekspertiz Raporunuza Erişin
Rapor sorgulama ekranından (https://otorapor.com/Arac/Rapor) eski ekspertiz raporunuza ulaşabilir, satın almayı düşündüğünüz araç daha önce otoraporlandıysa bu aracın eski ekspertiz raporunu sorgulayabilirsiniz. Sorgulama sonucunda aracın raporunu dijital olarak saklayabilirsiniz.
Otorapor Youtube Kanalı ile Otomobil Gündemi
Birbirinden farklı içeriklerin sunulduğu Otorapor youtube kanalında (https://www.youtube.com/user/otorapor), otomobil gündemine dair gelişmeleri takip edebilir ve otomobil hakkında sıra dışı bilgilere sahip olabilirsiniz. Her hafta paylaşılan eğitici ve bilgilendirici videoları kaçırmamak için youtube kanalımızı ziyaret etmeyi ve abone olmayı unutmayın.
Göz atın
Elektikli araçta bitcoin madenciliği yapılır mı? (https://www.youtube.com/watch?v=vBkIxD9TwRw&t=102s)
Otomobil Sektörüne Balyoz: Çip Krizi (https://www.youtube.com/watch?v=beiVwvZTAo0&t=1388s)
Devamını Göster